Mauno Saaren haastattelu

Mauno Saari:

”Mission viestintä oli huikea menestys”

Mauno Saari oli Uuden Suomen kustannusjohtaja, kun Ahti Hirvonen otti yhteyttä. Hänellä oli Saarelle kysymys.

Mauno Saari oli työskennellyt aiemmin muun muassa toimittajana Helsingin Sanomissa ja päätoimittajana Iltalehdessä ja Suomen Kuvalehdessä. Yhteiskunnan päättäjät olivat tulleet tutuiksi, joukossa SYP:n toimitusjohtaja Ahti Hirvonen.

Hirvonen kysyi, ryhtyisikö Mauno Saari Missio Helsingin lehdistötiimin vetäjäksi? Ahti Hirvonen oli itse päätoimikunnan puheenjohtaja. Mauno Saari vastasi myöntävästi.

Ensimmäinen tehtävä oli koota lehdistötiimi. Saari tunsi paljon alan ihmisiä, ja mietti, keitä pyytäisi mukaan.

– Kaikki, joita kysyin, lähtivät jengiin. Tiimistä tuli loistava. Missio Helsingin viestintä oli huikea menestys, tapahtuma sai valtavasti mediajulkisuutta. Tavoitimme lehdet, television ja radion. Uutisointi oli positiivista tai reportaasityyppisesti neutraalia, en muista mitään negatiivista julkisuutta, Mauno Saari kertoo.

– Järjestimme medialle mahdollisuuden saada myös erillishaastatteluja Billy Grahamilta, ja muun muassa Seurassa ja Aamulehdessä oli isot jutut.

Mauno Saari pohti, miten Grahamin puheet saataisiin lehdistön edustajille mukaan heti kokousten jälkeen. Hän pestasi SYP:n nopeimman konekirjoittajan kirjoittamaan Grahamin puhetta sitä mukaa, kun se eteni.

– Graham puhui englanniksi ja Kalevi Lehtinen tulkkasi suomeksi. Konekirjoittaja kirjoitti suomenkieliset lauseet sinä aikana, kun Graham jatkoi englanniksi. Toimittajat hämmästyivät tilaisuuden jälkeen, miten on mahdollista saada vasta puhuttu puhe printattuna mukaan. Se oli aivan uutta, Saari hymyilee.

Ennen jokaisen tilaisuuden alkua valokuvaajilla oli mahdollisuus tulla alas kentälle ottamaan kuvia puhujasta ja täpötäysistä katsomoista.

– Muutaman minuutin jälkeen astuin heidän ja Billy Grahamin väliin ja pyysin heitä siirtymään katsomoon. Minulle se oli samalla julkinen uskontunnustus, sen näkyvämmin en olisi voinut kertoa vakaumuksestani.

Mauno Saarella oli lapsuudestaan helluntailaistausta. Vuodet olivat loitontaneet häntä siitä, mutta suhde Jumalaan pysyi. Grahamin puheista Mauno Saaren mieleen jäi parhaiten kaksi, toisen aiheena oli risti, toisen mosaiikki.

– Graham sanoi, että eri lohkot ja lahkot ovat paloja Jumalan suuressa mosaiikkityössä. Se puhutteli minua. Risti riittää, risti ja piste!

Tilaisuuksista Mauno Saari sanoo, että niissä oli amerikkalaistyyppinen tiukka koreografia.

– Alussa mietin, vierastavatkohan suomalaiset amerikkalaista esillepanoa, mutta eivät vierastaneet. Stadion oli täynnä ilta illan jälkeen, Mauno Saari kertoo.

– Kun seurasin, miten tuhannet ihmiset tulivat joka tilaisuuden jälkeen eteen rukoilemaan Jeesusta elämäänsä, mietin, onko se heille vain hetken humaus. Vuosien mittaan olen kuitenkin tavannut monia ihmisiä, jotka ovat kertoneet, että se muutti heidän elämänsä. Missio Helsingillä oli myös etenkin kirkon sisäilmastoon selvä vaikutus. Kirkossa avattiin ikkunoita karismaattisuuden suuntaan ja saatiin uutta happea.